Sleur jezelf uit je hangmat. Get yo skinny ass moving.

Vaak genoeg krijg ik de vraag hoe ik, maar ook anderen gemotiveerd blijven om te trainen tijdens de mooie zomerdagen, hoe ik überhaupt gemotiveerd blijf elke dag weer te gaan trainen. Of in het lastigste geval, als je echt een tijdje niet meer getraind hebt omdat het allemaal nét even anders liep, hoe je dan de stap weer zet om aan het bewegen te slaan. Voor mij absoluut niet moeilijk. Grootste gedeelte van de mooie zomerdagen besteed ik op, aan of in het water. For those who didn’t notice by now;

Ik ben een waterskiërt.

banner

Voor nu verder niet heel boeiend. Hier later meer over. Je wilt echt niet weten hoeveel ik over mijn sport kan en wil praten. Maar dat ga ik je vandaag nog niet aan doen.

Nu eerst dus eens over die ver te zoeken motivatie als de sexy zwoele avond zon en de koude biertjes harder schreeuwen dan de gewichten en loopschoenen. Want waar we toch graag en vaak opzoek zijn naar redenen om iets niet te doen is het soms juist zo verkwikkend om eens te benoemen waarom we iets juist wél zouden doen. Blijft lastig maar oefening baart kunst dus dit heikel puntje wil ik graag even met jullie tackelen.

boobsweat

En daarom vandaag, gratis en voor niets, de 10 gouden tips van Laska om je motivatie hoog te houden of zo snel mogelijk weer terug te vinden.

 • LAAT JE INSPIREREN
  Dit klinkt simpel, en dat is het ook. Facebook, instagram, de magazines, alles staat vol met inspirerende foto’s, verhalen, gerechten en filmpjes. Doe hier je voordeel mee. Maak bijvoorbeeld een moodboard op pinterest met alles wat voor jou motiverend en inspirerend is. Print dit uit of kijk er dagelijks naar. Lekker cheesy, but if it works, it works. 
 • DOELSTELLINGEN
  Het is belangrijk om duidelijk voor ogen te hebben waardoor je in eerste instantie gemotiveerd raakte. Wat was je doel? Waarom wilde je dit en wil je dit nog steeds? Stel zo nodig je doel bij. Zijn je doelstellingen reëel of misschien toch niet? Zijn het korte- of lagentermijn doelstellingen? Laat me je vanuit hier meteen de volgende tip mee geven;
 • VORM VAN MOTIVATIE; EXTRINSIEK OF INTRINSIEK
  Er is een groot verschil tussen extrinsieke en intrinsieke motivatie. Extrinsieke motivatie gaat bijvoorbeeld om die bikini waar je graag in wilt shinen of het gewicht op de weegschaal wat je aan wilt tikken. Intrinsieke motivatie kan bijvoorbeeld zijn je wens om op lange termijn fitter en gezonder te zijn en blijven. Onnodig te melden dat laatste vorm van motivatie, de intrinsieke motivatie, de voorkeur heeft.
  Zoals je een doel op basis van extrinsieke motivatie vaak sneller haalt, zul je vaak ook sneller afgeleid zijn van je doel en dus ook eerder de handdoek in de ring gooien bij, in verhouding, kleinere tegenslagen. Heb je een intrinsiek doel voor ogen, bijvoorbeeld dus om fitter en gezonder te worden, dan zullen de kleinere tegenslagen je ook niet zoveel kunnen maken. Een primair intrinsiek doel met secundaire extrinsieke doelen is nog mooier. Ik wil namelijk super fit, gezond en snel zijn, om op sportief en mentaal gebied alles te kunnen bereiken wat in mijn macht ligt en er dan ook nog eens indrukwekkend uit zien. *boks*
 • VALLEN EN OPSTAAN
  Zolang je op blijft staan na een (terug)val is het geen val. Zie het als een leermoment. Maar be a wise man en analyseer dit moment dan ook zodat je dit de volgende keer voor kunt zijn. Tackel die shit maar geniet van het proces, leer van de ontwikkeling.
 • PLANNING
  Vrijwel alle vormen van succes gaan gepaard met goede planning. Vaker gehoord dan gezegd binnen de #fitspo is “fail to plan is a plan to fail”. En in grote lijnen is dit vaak ook het geval. Plan daarom je trainingsmomenten in en maak van je training een prioriteit. Stel niet uit naar morgen. Morgen bestaat niet. Van uitstel komt afstel, dit soort clichés zijn er maar al teveel. Geef hier dus niet aan toe. Als je goed plant raak je zelden in verleiding hier van af te wijken of uit te stellen. En weet je wat, hiermee train je ook nog eens je wilskracht. Zie laatste punt.
 • BELONING
  En dan niet met een reep chocolade maar bijvoorbeeld met een kek nieuw paar sportschoenen of die hippe juicer. Beloon jezelf zodra jij je voor langere periode aan je planning hebt gehouden!
  Beloning middels eten is in mijn nuchtere optiek overigens nooit een goed idee. Niet omdat iedereen voor altijd van alle guilty pleasures af moet blijven, ammenooitniet, maar omdat je simpelweg geen 5-jarige of puppy bent. Iets wat ik je bij deze op het hart wil drukken: je hoeft je eten nooit te ‘verdienen’. Voeding is een basisbehoefte, hou dit zo. De kwaliteit van die basisbehoefte ligt in je eigen hand.
 • BALANS
  Zorg voor een goede balans. Kunnen genieten zonder schuldgevoel en rust op zijn tijd zijn ook belangrijk, vooral als het echt warmer begint te worden. (Hoewel ik betwijfel of het in NL echt dusdanig warm kan worden dat het werkelijk elke vorm van fysieke activiteit belemmert….) Neem dit dus ook voor mee in die eerder genoemde planning.
  En nog even over dat genieten; als je dus voor een welverdiende rustdag of die Brownie / Big Mac / Venti (not skinny) caramel frappuccino met slagroom en siroop (my personal favorite) gaat, geniet er dan op zijn minst een beetje van. Maak er een momentje van, of in geval van een rustdag een heel chill en qualitatief goede rustdag van.
 • DE MORGENSTOND HEEFT GOUD IN DE MOND
  Train ’s ochtends wanneer het nog cool en droog is. Naast de temperatuur heeft dit ook als voordeel dat je je metabolisme al meteen een boost geeft waar je vervolgens nog de hele dag op vooruit kan, dat je door de endorfine die aanmaakt tijdens het sporten over de hele dag een sterkere focus en een beter humeur hebt. En in het aller gekste geval voel je je tegen de avond wel weer zo fit dat je er gewoon nog een kleine training / duurloopje tegenaan gooit. Twee vliegen in een klap!
 • EEN STOK ACHTER DE DEUR
  Het maken van een planning werkt voor velen al als een kleine stok achter de deur. Maar spreek bijvoorbeeld ook af samen te trainen met een vriend of vriendin. Het is gemakkelijk tegen jezelf te zeggen dat je vandaag even niet kan of wil. Maar afzeggen tegenover een trainingsmaatje is toch net even een wat grotere stap waardoor je wellicht twee keer nadenkt. Je gaat toch potverdikkeme niet afhaken? Hell no. Hou je niet zo van samen trainen? Spreek je doelstellingen dan uit naar je omgeving. Hierdoor creëer je wellicht een verantwoordingsgevoel om je doel te behalen en kan je omgeving je er zo nu en dan aan herinneren je doel na te jagen.
 • WILSKRACHT
  Deze als last but zeker not least. Zie wilskracht als een spier die getraind moet worden. Dus mocht je even geen interesse hebben in sterkere strakkere benen / billen / buik, doe het dan op z’n minst voor de sterkere wilskracht! Wees trots op jezelf voor elke stap in de goede richting. Staat ook nog eens super sexy. Net als zweet.

fatmelting

Werkt al het bovenstaande nog niet? Mail me dan maar even, dan kom ik je van de bank slepen.


2 reacties op ‘Sleur jezelf uit je hangmat. Get yo skinny ass moving.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s