You little cheater, you!

Je hebt weer met je fikken in de snoeppot gezeten, he? Je plakkerige tengels en het suiker op je lippen verraden je. Je bent je gezonde voedingsdagboekje weer eens flink te buiten gegaan.
You little cheater, you!

Het overkomt de beste.

Echt waar. En met de beste bedoel ik yours truly. Vetten, suikers en zout waren van nature schaars. Dus als ze voorhanden waren moesten we ze eten om ze op te slaan als reserve voor, wel weet ik veel, later. Zo is natoerrrr. Helaas zijn wij niet mee-geëvalueerd met de smerige voedingsindustrie en zit bewerkt voedsel dus bomvol met die viezigheid. Maar dat betekent nog niet dat ons eigen ikje af en toe niet hunkert naar die zooi. Vooral in tijden van zwakte. Omdat dit dus menselijk is en omdat cheats lekker zijn, vertrouw ik mensen die nooit cheaten pertinent niet. Het zijn mijns inziens óf geen mensen óf ze liegen over het feit dat ze niet cheaten. En dan zijn ze dus nog steeds níet te vertrouwen. HA.

Dus voel je vooral niet schuldig. Dat schuldig voelen daar wil ik het overigens wel even over hebben. Want wat te doen na een cheat-meal/dag/week/maand?

Kom je om in minachting en zelfmedelijden en ga je voor straf morgen (ik haat dat woord; morgen. Wanneer is het in godsnaam morgen? Iedereen heeft het altijd maar over morgen…) beginnen met de meest walgelijke juice cleanse? En omdat je toch pas morgen begint met je juice cleanse, maak je vandaag dan nog even af met een multi-pack snickers en een halve liter B&J? Moet je doen. Want vandaag is toch al verkloot dus gooien we er nog een bommetje tegenaan, right? Maakt nu toch niks meer uit.
Nee, gelijk heb je. Met je gloedje nieuwe iPhone 6 plus doe je immers precies het zelfde toch?
Nee man!

Je gaat toch ook niet nog 10x je nieuwe iPhone 6 plus op de grond gooien, er de stoeptegels mee polijsten en vervolgens overheen plassen omdat je er zojuist per ongeluk een krasje op hebt gemaakt. Gekkie!

Nu weer even terug naar de cheatmeal, of dag, of week of maand…
Plan de campagne, let’s fix this shit. (Sorry not sorry for all my inapropriate English…)

Bekijk het allemaal even een beetje anders

Het is immers veel te makkelijk jezelf neer te halen met woorden als “geen ruggengraat”, “walgelijk”, “lui” en “zielig”. Hou daar maar even mee op, daarvan hebben we er al meer dan genoeg op deze aardkloot. Nu als een jekko met 3 bakstenen op je maag 10km gaan hardlopen lijkt me overigens ook niet verantwoord. Laten we een middenweg zoeken voor dit fenomeen.

Zie jezelf als bewaarder van je lichaam, je ben verantwoordelijk voor het onderhoud en de zorg ervan. Net als dat je verantwoordelijk zou zijn voor je kleine oppaskindje, moet je je voorstellen;


Je komt de kamer binnen, kleine Lies zit in een Vulkaan van lege snoeppapiertjes, van oor tot oor onder de chocolade en met haar handen in de pindakaas pot. Ze kijkt je aan met het schaamrood op haar kaken, wachtend op een oordeel en haar straf. Je schreeuwt dat ze een dom, vies, verwend dik kind is en pakt haar bij d’r vieze kladden. Je sleurt haar aan d’r oor naar de crosstrainer en laat haar voor straf 2 uur zweten. Toch?

NEE NATUURLIJK NIET!

Doe jezelf dit dan ook niet aan. Door zo zwaar te tillen aan dergelijke situaties wordt het een emotioneel fenomeen en wordt emotie-eten een issue wat er voor kan, waarschijnlijk zal zorgen dat meer zelfdestructief gedrag op de loer ligt met het zelf-straffende gedrag als gevolg. Een negatieve spiraal omtrent voeding en cheaten start in 3. 2. 1. take-off. No bueno.

Dit willen we counteren. Neem even afstand, een zogenaamde self-distance. Behandel jezelf met de zelfde compassie als kleine Lies. Afstand en cognitieve herwaardering. Moeilijke woorden voor een lastige issue. Fix het. Regroup & rebound kinders.

dancingfatkidNu wil ik NIET zeggen dat cheaten prima is en je dit gerust dagelijks kunt doen. Zeker niet. Lijkt me duidelijk maar goed, ik zeg het dus toch maar even voor de gene die dit lezen als een vrijbrief voor 24/7 cheatmeals. Dat is het dus niet. Mocht het er helaas toch van zijn gekomen, denk dan nog even aan mij en aan dit artikel, en dan nog weer even aan mij, en dan aan dit jongetje… Gewoon voor de leuk.

Nog een klein beetje food for thought omtrent de benaming. Misschien is “cheaten” niet zo heel handig qua naam. Laat me hier een ander keertje nog maar eens op terug komen. Nu eerst:

Bodyenfitshop.nl

Hergroeperen!

Fysieke reacties op een onwijze cheat, vooral die notoire vet- en suikerhoudende cheats, zijn vaak het opgeblazen gevoel en een foodcoma of crash.

Vooral niet doen

Letterlijk en figuurlijk bij de pakken neer gaan zitten vanwege het zware voedselbaby’tje in je buik. Dit zorgt veelal voor maagzuur, gasvorming (altijd leuk) en zelfs kortademigheid. Aan de ene kant een shitload aan calorieen innemen en ze aan de andere kant vervolgens lam leggen en verbranding staken is niet zo handig.

Vooral wel doen

Bewegen. Maar vooral niet te zwaar. Een wandeling met de hondjes kan een hoop doen om ten strijde te trekken tegen de binge. Keep it light from here on. Zware beweging zal je geen goed doen maar lichte beweging zal daarentegen juist je spijsvertering wat extra steun bieden. Daarnaast zal het nog even een extra zetje zijn om je bloedsuikerspiegel weer enigszins op orde te krijgen.

Écht niet doen

Alcohol en koffie. Beide geen ambasadeur van een goede spijsvertering. Daarnaast zorgt alcohol bijna altijd voor extra zin in voedsel en zorgt alcohol er absoluut niet voor dat de genuttigde voedingsmiddelen op de juiste manier verwerkt worden. Integendeel, wanneer er alcohol in huis is gaat de alcohol als verbranding voor op alle andere macro’s als vet, koolhydraten en proteine. En wordt de kilo M&M’s die je zojuist hebt buitgemaakt linea recta opgeslagen op je mooie ronde billen.

Lekker wel doen

Water er thee drinken. Misschien het laatste waar je zin in hebt als je buik zojuist uit je meest slobberige joggingsbroek is geknapt, maar water gaat er wel voor zorgen dat alles net wat sneller verwerkt en verteerd wordt. Daarnaast gaat het het opgeblazen gevoel door koolhydraten en teveel zout tegen en zorgt het ervoor dat jouw fijne stoelgang ook on point blijft! Schijnt dat gember-, munt-, kamille- en venkelthee helden zijn als het gaat om het strijden tegen het OH-MY-GOD-IM-SO-STUFFED-gevoel. Keep ‘m liquids flowing.


2 reacties op ‘You little cheater, you!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s