De zin en onzin van Spelt

Nu kan ik mijn vingertoppen wederom tot bloedens toe voor jullie op mijn toetsenbord kapot rammen om uit te leggen hoe het nou allemaal precies zit met spelt, speltbrood, speltpasta, speltpoep en speltpies. Maar dat ga ik niet meer doen daar mevrouw van Kassa dit al allemachtig prachtig heeft weten samen te vatten in onderstaand filmpje.

File 08-09-15 14 26 23

En inderdaad, deze foto heeft NIKS met spelt te maken. Maar dit is mijn website, dus hij staat er toch, want ik ben de baas.

Spelt beter dan tarwe?

Ja, ik zeg ja. Maar let dan dus wel goed op wat er in het filmpje benoemd wordt. Feit blijft dus dat de naam “volkoren” in spelt niet beschermd is en je dus nóg niet weet wat je eet. Je eet dan dus iets waar ergens een beetje spelt in zit, maar vaak ook nog wel wat tarwe, en wat je nou precies van die spelt korrel eet, de kern, de hele korrel, meel, bloem? Bakker Joost mag het weten. (oh nee, hij heet René)

Wil je zeker zijn dat je “volkoren” kaant?

Ga dan toch maar weer voor het ouderwetse volkoren tarwe. (Terwijl ik dit typ en er over nadenk denk ik toch dat dit mijn voorkeur geniet) Lekker oldskool en zo niet hipster maar veel gezonder. Waarom? Omdat je dan wél volkoren – dus het volle koren van een tarwe korrel – eet. En dit beter is voor je, denk aan vezels en zo. Lagere glycemische index, minder pieken in je suiker spiegel, tragere afgifte in energie.

Spelt t.o.v. van tarwe

IS ECHT BETER (vind ik…) Als we sec kijken naar de graankorrel, het verbouwen ervan en naar hoe en waarom tarwe gemodificeerd is tot wat het nu is. Tarwe is onwijs veel en vaak gemodificeerd puur en alleen al om het sneller te kunnen verbouwen en dus meer money’s te verdienen. Omdat spelt een beetje een commerciële laatbloeier is, is spelt qua modificatie niet zo verziekt als tarwe.

Maar als we het hebben over een speltbrood/cracker van de appie of een halfje volkoren, hé doe dan maar lekker een halfje volkoren. Wil je het écht goed doen? Dan ga je braaf naar de warme ambachtelijke bakker en vraag je om een halfje spelt volkoren. Nu hopen dat meneer de bakker net zo braaf is en niet stiekem mee doet in de goedkope-grondstoffen-om-hipsters-te-fokken-hype.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s