Het moment waarop alles anders werd? Toen ik mezelf accepteerde. Nu jij.

Zo, herfst, eindelijk. Want nu kunnen we ons weer lekker verstoppen onder oversized gebreide truien en poncho’s. De bikini’s mogen weer in winterslaap ergens diep achterin je kledingkast en het is tijd om de gaten in je geitenwollensokken te stoppen. Heerlijk die cosyness. Ik pak er even een grote kop thee bij.

Echter is het natuurlijk zo dat, hoewel in de zomer de druk wellicht wat hoger ligt doordat de kans groter is dat we ons vroeg of laat in bikini zullen moeten hijsen, er het hele jaar door dankzij de mainstream media, een druk gelegd wordt als het gaat om uiterlijk en fysieke samenstellingen. Het maakt geen pumpkin spice latte uit of het nu zomer of winter is. Skinny bitches zijn overal, altijd, iedere dag, elke maand. En hoe graag we dit ook anders zouden zien, dit zal wellicht nog wel even zo blijven. Bladen, facebook, instagram, televisie, alles komt om in de fitte, slanke en afgetrainde modellen die ons voorbeeld vormen waaraan wij ons zullen meten, of je dit nou wilt of niet. En als we er niet zo uit zien als deze betreffende rolmodellen (lees: 97% van ons allen), gaan we ons slecht voelen over hoe we er wel uitzien en drukken hiermee nog weer eens een punt op ons fragile zelfvertrouwen. Even dit: deze studie wees uit dat, na enkel 3 minuten bestuderen van een fashion magazine maar liefst 70% van de vrouwen zich al neergeslagen en schuldig voelde en zich schaamde voor haar lichaam of de keuzes die ze hierin wel/niet maakte.

Het goede nieuws? Je hoeft je helemaal niet zo te laten beïnvloeden door het huidige ideaalbeeld. En dat terwijl je tegelijkertijd een stel mentale spiergroepen flink kunt gaan trainen die je gaan helpen om geleidelijk aan te leren accepteren zodat je echt oprecht kunt gaan houden van wat en wie je bent.

Foto 29-10-15 16 34 42Klein beetje met de billen bloot

Heb ik al wel eens verteld dat pas vanaf het moment dat ik mezelf accepteerde, mezelf meer liefde gaf en trots was op wie ik was, ik pas vanaf dat moment onwijs ben gaan ontwikkelen zowel op mentaal als fysiek gebied?

Nee?

Nou bij deze dan.

De mentale oefeningen die ik hierbij met je ga delen komen veelal voort uit wat ik geleerd heb in de tijden dat ik mezelf geen credits gaf, te weinig at en veelal overtrainde. Maar ook grotendeels van wat ik gezien heb van de meiden waarmee ik werk of gewerkt heb, oefeningen die ik dagelijks toepas en waarmee we prachtige resultaten behalen.

GIVE YOURSELF SOME LOOOOOOVE

  1. Focus op dat gene wat jij met je lichaam kunt, wat je geleerd hebt, wat je kunt tillen, dat je kunt rennen, of fietsen of zwemmen. Focus op wat je met je lichaam kunt en niet op hoe het eruit ziet.
  2. Hou een shortlist bij de hand, in je telefoon of portemonnee, lekker corny maar dit werkt. Forceer jezelf er minimaal 10 punten op te zetten met sterke, goede en mooie punten van jezelf! Wanneer je jezelf weer eens “dik” voelt, pak je je lijstje erbij. Maar nog belangrijker, vertel jezelf dat “dik” geen emotie is. Dus hoe voel je je nou eigenlijk wel?
  3. Draag kleding waarin je je lekker voelt, en dan bedoel ik niet door hoe je vind dat je eruit ziet maar hoe het aanvoelt. Kleding die lekker aanvoelt en comfort geeft. En fijne, luxe stof kan wonderen doen in dit verhaal. Of ga voor een super lekker zachte sjaal. Zo is het of je instant en de hele dag door liefde en knuffeltjes krijgt.
  4. Het bewaren van kleding van toen je een paar maten kleiner was heeft geen zin, doet je zelfvertrouwen geen goed. Weggooien. Bewaar alleen kleding die mooi en netjes zit. Gebruik deze niet als doelstelling in de vorm van “ik wil weer in die jurk passen”. Dit kwelt en is een vorm van extrinsieke motivatie. De korte oppervlakkige vorm van motivatie zonder hoger doel. Dit willen we zoveel mogelijk elimineren.
  5. Blijf altijd alles doen wat je leuk vind, altijd! Ben je ergens mee gestopt omdat je vind dat je di nu niet meer kunt om hoe je er uit ziet? Doe mij en jezelf een lol, zet het voor morgen first prio op je agenda, doe het!
  6. Plan dates en activiteiten met mensen die niet ook heel erg gefocust zijn op voeding en hun uiterlijk en fysiek. Geef jezelf wat rust en ruimte, onderhoud je sociale contacten en geniet wat meer van het mooie gegeven genaamd LEVEN.
  7. Leer om meer te communiceren met je lichaam en geest. Eet wanneer je honger hebt, niet wanneer je aan eten denkt. Merk je dat je wilt eten zonder honger te hebben, doe iets anders wat je leuk vind. Vermaak jezelf. Ben je moe? Slaap dan, powernaps zijn mijn favoriet. Alles onde de 20 minuten, want van langer slapen wordt je moe, is een recharge van je mentale batterij. Probeer het eens.
  8. Stop met denken dat de celebrities en bijvoorbeeld internet-famous met voor de buitenwereld perfecte levens, lijven en foto’s het beter hebben dan jij. Hou er rekening mee dat ze doorgaans niet posten wanneer ze een steenpuist op hun linkerbil moeten laten weghalen. Sommige van deze, ik kan je er uit de losse pols zo 10 aanwijzen, hebben zelf onwijze eetproblemen, zijn overtraind, én, ze poepen ook gewoon. Écht waar. Geloof me, ieder heeft zo zijn eigen issues en ieder heeft 24 uur. Wees voor eens even de baas over je eigen geluk en gemoedstoestand en je zult merken dat je dit altijd kunt zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s