Waarom jij nog steeds buikpijntjes hebt

frogtummyOk, je hebt alles al geprobeerd, geen (toegevoegde / geraffineerde) suikers, geen brood, geen gluten, geen lactose, niks meer eten, alles eten, in de veronderstelling dat 1 of alles van dit de sleutel tot een succesvolle spijsvertering zou worden. Om vervolgens alleen maar tot de conclusie te komen dat je nog evengoed last hebt van gasvorming, opgeblazen buikjes, verstopping of juist veel te veel pitstops… Frustrerend? Ja, zegt ie! Al die moeite van een aangepast en onzinnig dieet voor nakkes. Echter, als jij écht denkt dat een van deze voedingsstoffen / voedingsmiddelen tóch problemen veroorzaken in de manier waarop jouw spijsvertering functioneert zou ik niet weten waarom je ze niet geheel of gedeeltelijk zou elimineren. De reden waarom je toch nog last kan hebben van dergelijke klachten kan namelijk ook nog met wat andere factoren te maken hebben.

1. Je hebt een tekort aan goede bacteriën

We hebben in ons maagdarmstelsel meer dan ONTELBAAR verschillende bacteriën leven. * iewww * Nee man, die heb je juist heel hard nodig. Sterker nog, we bestaan voor meer uit bacteriën dan dat we uit cellen bestaan. De verschillende soorten bacterien spelen een belangrijke rol in ons verteringsstelsel en onze algehele gezondheid. Dysbiosis kan voorkomen wanneer dit systeem uit balans is. Bijvoorbeeld teveel slechte ten opzichte van goede bacteriën.

Voornamelijk antibiotica maar ook andere geneesmiddelen kunnen zorgen voor zo’n disbalans. Evengoed ook stress, overmatig bewerkt voedsel en veel suiker… Het kan hierom handig zijn wat nieuwe goede bacteriën te ‘kweken’. Hoe je dit doet? Bijvoorbeeld door een probiotica-kuurtje of door het eten/drinken van gefermenteerd voedsel (bijvoorbeeld kefir of komnucha, yoghurt, kwark, zuurkool, augurken en zuurdesembrood). Voor het onderhouden van een goed milieu is het verstandig dagelijks dergelijke producten te eten.

2. Verkeerde voedingscombinaties

Verschillende voedingssoorten vereisen verschillende soorten enzymen in het verteringsstelsel. Teveel verschillende voedingssoorten tegelijkertijd kunnen hierdoor zorgen voor een soort conflict tijdens de vertering. Er moeten teveel verschillende enzymen aangemaakt worden wat wel eens lastig kan zijn. Dit zou kunnen veroorzaken dat sommige voedingsmiddelen achtergesteld worden tijdens de vertering en daardoor ‘rottig’ verder verteerd worden. Gasvorming, vol en opgeblazen gevoel en slechte opnname in de darmen kunnen hier duidelijke symptomen van zijn. Gelukkig zijn er een paar simpele richtlijnen die je kunt volgen om na te gaan en op te lossen als dit voor jou het geval is.

  • Proteïne-rijke voedingsmiddelen hebben een behoorlijk zure omgeving nodig om te verteren. Eet deze het liefst aan het begin van de maaltijd.
  • Proteïne gaan het beste samen met groene- en licht verteerbare groenten.
  • Proteïne en zetmelen (zoals aardappel, rijst, pasta) gaan niet zo heel lekker samen. Ze vereisen allebei bijna een tegenovergesteld milieu om in te verteren. Dit resulteert er snel in dat de proteine slecht verteerd en half rottig verder reizen. (In mijn geval bijvoorbeeld: witte pasta en kipfilet = opgeblazen, gasvorming, buikpijn…)
  • Fruit kun je het beste los eten en niet direct in combinatie met andere voedingsmiddelen.
3. Stress… the usual.

Veel stress is nergens goed voor en geeft negatieve effecten op zoveel verschillende (medische) vlakken. Zo kan stress zorgen voor een verstoorde spijsvertering. Wanneer we stress hebben worden er verschillende fysiologische reacties geactiveerd als respons op het ‘gevaar’. Dit wordt de ‘fight or flight response’ genoemd.

In deze staat wordt vertering op ‘on hold’ gezet. Vertering heeft nu namelijk even niet de hoogste prioriteit. Dat is in elk geval wat het lichaam nu denkt. Als gevolg hiervan wordt het bloed weggeleid van ons maag-darmstelsel, er worden minder verteringsenzymen geproduceerd en er komt minder zuur vrij om koolhydraten, vetten en proteïne goed te kunnen verteren. Dit zorgt evengoed ook weer voor een verstoring van de balans van goede bacterien in de darmen.

Heb je last van veel stress? Ga lekker aan de yoga, ga mediteren of drink een kopje thee. Namasté.

Ga even met jezelf om tafel en bespreek wat voor jou ontstressend en juist stressvol is. Maak een allombekend vóór- en tegen lijstje. Wat moet gaan en wat moet blijven? Onontkomelijke stressfactoren? Zorg dan voor extra ontstressende factoren. Onderschat de effecten van stress niet!

4. Neem de tijd om te eten. Proeven, kauwen, genieten.

Kijk je tv, lees je de krant, nog even werken, of zelfs al rijdend je maaltijd aan het verorberen? NOT DONE. Als je eet ben je aan het eten. Maak dit per direct een gewoonte. Mindfullness, vast wel eens van gehoord. Probeer het eens. We willen allemaal zo snel mogelijk, zoveel tegelijk om vervolgens weg te lopen voor, en te jammeren om de negatieve gevolgen die ons op de langere termijn alleen maar vertragen. Eten en werken is daar een goed voorbeeld van. Want als je eet en werkt tegelijkertijd maar vervolgens vaker en langer op de plee zit of onwijze buikpijn hebt… Kun je rekenen? Nee dus, niet meer doen. Je wordt hier niet productiever van.

Bezigheden tijdens het eten zijn simpel weg afleidingen van een goede vertering omdat je je lichaam niet de stimulans geeft in de vorm van een bevestiging dat je daadwerkelijk aan het eten bent. Multi-tasken tijdens het eten zorgen, ookal zijn deze activiteiten allerminst stressvol, wederom voor een stressreactie zoals bij het punt hierboven beschreven. De tijd nemen om te eten zorgt er dus niet alleen voor dat je lichaam beseft dat het nu moet gaan verteren maar zorgt er ook voor dat je eerder en langer vol zit. Je stimuleert je lichaam te beseffen dat je daadwerkelijk goed gegeten hebt en dus een goede vertering in gang te zetten en de aankomende tijd niet meer te hoeven eten.

Uit een heel veel geciteerde studie uit 1987 en gepubliceerd in het Journal Gastroenterology, bleek dat meerdere simpele handelingen tijdens het eten sterk van invloed zijn op de stofwisseling en de vertering van voedsel. Zélfs als dit simpele handelingen zijn die normaal gesproken niet worden beschouwd als stressvol.

Besteed aandacht aan je eten, niet alleen het bereiden, niet alleen de mooie instagram post en zorgvuldig gekozen filters en #hashtags, maar destemeer aan het daadwerkelijke eten en beleven ervan. Een goede vertering draagt uit eindelijk ook bij aan het zo optimaal mogelijk opnemen van alle voedingswaarden.

Deze punten zijn voor de gene die daadwerkelijk last hebben en al e.e.a. geprobeerd hebben om klachten te verhelpen. Zoals bijvoorbeeld het elimineren van veel suikers, glutenvrij eten, lactose-vrij/arm eten etc. Als je vertering over het algemeen goed op orde is zal bovenstaande voor jou absoluut niet nodig zijn maar wellicht vind je het interessant om te proberen. Persoonlijk heb ik nooit echt klachten gehad, achteraf gezien kan ik wel beamen waar opgeblazen gevoel destijds vandaan kwam, echter wist ik niet beter tot ik anders ging eten. En stoorde ik me niet aan mijn opgeblazen buik tot ik deze ineens niet meer had. Lekker doen waar jij je goed bij voelt!

Als je wel erg last hebt is het natuurlijk nooit onverstandig een expert in te schakelen.


Good luck with your gut, hun.


TUMMYPANDA


Een reactie op “Waarom jij nog steeds buikpijntjes hebt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s