Je drinkt je koffie verkeerd!

Voor velen van ons is de gedachte alleen aan die eerste dampende kop koffie op de vroege ochtend genoeg reden om ons bed uit te rollen. De eerste slok van het kopje zwarte magie is vervolgens genoeg ons volledig te doen ontwaken en te ontdoen van alle over gebleven slaperigheid.

Maar luister, je doet het niet goed, je drinkt je koffie verkeerd.

Verkeerd, fout, inefficiënt, no bueno. Ik weet in elk geval bijna zeker dat jij en met jou velen anderen, je je koffie niet helemaal goed drinkt. Althans, op de verkeerde momenten. Ik daarentegen doe het altijd al helemaal goed [*twee schouderklopjes, een pluim en een stuk cheescake*]. Ik drink of géén koffie of ik drink het rond 11.00 en/of 16.00.

En niet zonder reden. En die betreffende reden wordt door de makers van dit filmpje okheel mooi en duidelijk weergegeven.

Ok, even kort samengevat.

Zoals wellicht bekend hebben we naast onze smartphone en kekke horloges ook nog onze biologische klok. Voornamelijk aangestuurd door daglicht. Deze klok bepaald hoe wakker/slaperig we ons voelen gedurende de dag maar ook hoe laat we zonder wekker voor het eerst wakker zouden worden. Dit laatste gaat onder leiding van het hormoon cortisol.

Cortisol, oftewel het stresshormoon, verantwoordelijk voor onze fight or flight response indien nodig, zorgt ook voor alertheid gedurende de dag maar belangrijker nog, voor dat je uit jezelf wakker wordt ’s ochtends.

Voor de meeste van ons is dit ergens tussen 8.00 en 09.00. De reden dat je wakker wordt komt omdat je cortisol level op dit moment piekt. Omdat koffie ook een piek geeft is het eigenlijk juist helemaal niet zo slim om ’s ochtends zo vroeg al koffie te drinken. Want in plaats van het cortisol effect te versterken zul je minder baat hebben bij de cafeïne en op den duur resistenter raken.

Naast de cortisol piek tussen 08.00 en 09.00 heb je tussen 12.00 en 13.00 ’s middags en 17.30 en 18.30 wéér een cortisol piek. Het is dus slimmer je koffie tussen deze tijdstippen te drinken om het effect van cortisol te blijven behouden en niet juist nog meer koffie nodig te hebben om wakker en scherp te blijven.

Omdat je biologische klok af gaat op daglicht is het niet perse zo dat wanneer je heel vroeg of juist veel later op staat, je ook je cortisol pieken verschuift. Echter is het wel zo dat je na het wakker worden een verhoging van zo’n 50% op je cortisol leven bereikt. Hierom is het dus ook als je vroeg of laat opstaat. en wellicht net voor of na de biologische piek je koffie zou pakken, niet handig om dit te doen direct na het ontwaken. Probeer ook hier optimaal gebruik te maken van je cortisol piek en grijp pas naar je eerste mok minstens 1 uur na het ontwaken.

Ik heb inmiddels mijn 4 uur koffie tijd bakkie gemist. Nu valt heel mijn laatste dagdeel in duigen, OCD’er dat ik ben. Hoe, wanneer en waarom drink jij je bakkie pleur?


2 reacties op ‘Je drinkt je koffie verkeerd!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s