Beginner’s guide to: Alcohol

Shaken, stirred, glühwein, champagne, de feestdagen zouden de feestdagen niet zijn zonder al deze ‘lege’ calorieën. Calorieën die niet alleen leeg zijn omdat ze geen voedingswaarde bevatten maar ook omdat ons brein er zo lekker leeg van raakt. Heerlijk. Maar voor de gene die een gezonder en lichter leven proberen te realiseren kan de  alcohol nog al eens zwaar wegen.

In deze “beginner’s guide to: Alcohol” leg ik je in grove lijnen uit wat er gebeurt wanneer je alcohol drinkt. Wat er vooral niet meer gebeurt, en hoe je hier, indien gewenst natuurlijk, op in kunt spelen.

Alcohol is de op één na grootste leveranciers van calorieën. Bij een feestje, een dansje en een sjansje hoort alcohol, we weten niet beter, we kunnen niet zonder en willen alleen maar met! Je armen, benen, heupen en babbels zijn losser en je grapjes grappiger. Prijs hiervoor, los van een eventuele kater, is het aantal ‘lege’ calorieën. Een gram alcohol heeft een waarde van 7 kcal, meer dan een gram proteïne of koolhydraten, beide 4 kcal. Maar minder dan vet, namelijk 9 kcal per gram.

Maar aan de andere kant kosten ze juist helemaal niks. In de zin van moeite om te metaboliseren. Want  waar we bij de vertering van koolhydraten, vetten en proteïne ook nog een gering aantal calorieën gebruiken om deze te verteren, geldt dit voor alcohol niet. Alcohol is zo simpel en leeg dat het zonder enige moeite onze bloedbanen instroomt. Behalve het atten van je tequila hoef je hier dus vrij weinig voor te doen.

Je laat je lever het vuile werk opknappen.  Alsof die goeie ouwe lever dagelijks al niet genoeg te verduren krijgt. Maar ok, soi. Alcohol wordt gezien als, en is natuurlijk ook gewoon, een gifstof. Om die reden geeft je lever prioriteit aan het verwerken van de alcohol boven de andere (wel waardevolle) voedingsstoffen. Get in line bitches. Het vet moet dus weer even achteraan sluiten, zoals wel vaker. Met andere woorden, andere vormen van calorieën worden nu even niet aangesproken om te verbranden. En aangezien je lever slechts in staat is plus minus de hoeveelheid van 1 shotglaasje sterk per uur te verwerken raak je aangeschoten door alles wat je meer drinkt in een zelfde tijdsbestek.

Alcohol dropt je suikerspiegel = alcohol popt je cravings naar carbs. Onze vriendelijk vriend de lever zorgt onder meer voor een stabiele suikerspiegel. Maar als je lever een beetje druk is met opruimen wordt ie minder efficiënt waardoor het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel ineens niet meer zo lekker gaat. Hierdoor ga je dus opzoek naar koolhydraat rijke maaltijden en heb je, mede door de lage suikerspiegel maar vooral ook door het vochttekort last van hoofdpijn de volgende ochtend, middag en soms nog avond.

Visceraal vet, de bierbuik. En hoewel dit lastiger is voor je lijfje om te bewerkstelligen in geval van alcohol dan bij andere macro’s (eiwit/vet/carbs) geldt dit vrijwel altijd voor alle overgebleven calorieën. Uiteindelijk wordt er vaak niet meer dan 5% van de alcohol opgeslagen als vet. Maar wat dit fenomeen echter wel heel vervelend maakt is dat alcohol eerst wordt opgeslagen in de lever. Het kost tijd alvorens de lever de met alcohol aangeschoten vetten buiten kan zetten om ze vervolgens op te slaan in je vetopslag, op die lekkere heupen of in je onderkin, haha. Sorry… En alsof dit nog niet vervelend genoeg is, wanneer de lever dit niet snel genoeg doet of kan en/of wanneer je teveel en te vaak drinkt, wordt dit vet niet snel genoeg uitgevoerd naar je vetopslag en dus opgeslagen in en rond de lever. En rond de ingewanden. Tada, de bierbuik. Visceraal vet, wat op je ingewanden drukt. Ik hoef je vast niet uit te leggen hoe nadelig dit voor de gezondheid is.

He, even voor de duidelijkheid. Ik wil niet dat je niet of nooit meer drinkt. Hell no, jij bent nou eenmaal een veel leuker mens als je gedronken hebt. Maar waarom je het allemaal wél zou doen en wat het wél met je doet dat weet je allang. Ik pleit voor balans, bewustwording en educatie. Nu weet je in elk geval wat voor een schade je aanricht en wat er precies gebeurt als je drinkt. Maar ik vind even goed dat je een borrel hier en daar niet moet laten staan, dat doe ik zelf ook niet. Proost op de feestdagen.

 1. Ga niet uitgebreid en vet eten van te voren. Zorg wel voor een gevulde maag in de vorm van eiwitten en vezels. Dus bijvoorbeeld kip en groenten. Dit belemmert de opname van alcohol. Wil je snel dronken worden? Ja, scheelt toch weer doekoes maar kost vaak ook een beetje waardigheid. Anyway, als je snel dronken wilt worden moet je vooral even het een en ander atten op lege maag. Zorg er in elk geval voor dat je niet een voorraad vetten klaar hebt staan die achteraan in de rij staan te wachten om verbrand te worden. Dat worden ze namelijk niet meer. Geloof me, daar kom je niet meer aan toe, die worden opgeslagen. Mits dit je doel is vooral dus niet vet eten van te voren. Over de koolhydraten en eiwitten, wees maar niet bang dat deze zomaar als vet worden opgeslagen. Dit gebeurt alleen wanneer je meer calorieën nuttigt dan verbrand. Als je dus voor een negatieve energie balans zorgt zal dit dus niet zo snel gebeuren. Met hierop volgende tips zou je die calorieën enigszins in de hand moeten kunnen houden.
 2. Plan je drinkings niet vlak rond je training. Alcohol belemmert de opname en opslag van eiwit. Het staat hiermee dus je spiergroei en herstel in de weg. Mocht het te plannen zijn plan je trainingen dan zo ver mogelijk bij je feestjes vandaan.
 3. Kick je vreetkick. Zoals al gezegd, alcohol levert alleen lege calorieën. Ze onderdrukken je honger niet omdat ze geen voedingstoffen leveren. Je suikerspiegel is laag door dat je lever niet efficiënt is en je bent door je intoxicatie niet in staat goede beslissingen te nemen. Dus daar zit je weer, met een kapsalon, twee McFlurry’s, je moeders gehaktballen en je ziel onder je arm. Je zou ervoor kunnen zorgen dat er een minder volvette maaltijd op je licht te wachten. Of je nog in staat bent de beslissing te maken om überhaupt nog naar je eigen huis te gaan en ook echt je bakje kwark leeg te eten is en beetje afhankelijk van hoe goed je omgaat met volgende punten.
 4. Halfvol of halfleeg. Alom bekend en eeuwenoud. Werkt gewoon. Los van de helft minder aan lege calorieën hou je ook de helft meer classyness over je heen.
 5. No pina colada mi amore. Ook geen advocaatje, Margarita’s of andere zoete veelal tropische likeurtjes. Kan je het niet laten, neem er dan 1 en noteer deze dan als toetje.
 6. Water bij de wijn. Ook heel bekend maar vaak laf uitgevoerd. Voor elk glas alcohol een glas water. Scheelt geld, calorieën, alcohol, eigenwaarden en kater.
 7. Blijf binnen je budget. Kies je drankjes onder de 200 calorieën, bijvoorbeeld deze:
  Type drank Inhoud in ml Calorieën
  Pina Colada 265 490
  Likeur 30 165
  Zoete witte wijn 150 165
  Bier 350 153
  Mojito 180 143
  Rode wijn 150 125
  Martini 60 124
  Droge witte wijn 150 121
  Light bier 350 103
  Sterkjes 30 97
  Champagne 120 84

Conclusie

Alcohol is leuk, alcohol is fijn, de feestdagen zouden de feestdagen zonder alcohol niet zijn. Maar zuipen is natuurlijk niet gezond. Op het beetje resveratrol in rode wijn na. Vergeet dit voor nu maar weer. Anyway, je kunt gewoon afvallen, groter en fitter worden terwijl je je af en toe vergrijpt aan een borrel. En hoewel je het de snelheid van je progressie zal verminderen is het voor velen wel de manier om een gebalanceerde gezondere levensstijl vast te houden. Dus mijn zegen heb je. Zorg voor een stabiele balans waarbij je nog steeds de progressie maakt die jij wil zien, zonder kluizenaar te worden. Kunnen we daar op proosten, ja? Ok, bedankt, proost!

Hoe ga jij de feestdag doorkomen? Niet met 10kg extra wintervet, toch? Hoe je er voor zorgt dat dat in elk geval niet gebeurt lees je hier.


3 reacties op ‘Beginner’s guide to: Alcohol

 1. HAAAH Las, ik weet nog wel de eerste keer dat ik dit las… toen dacht ik echt the fuck?

  Nu, raak ik (bijnaaaa) geen druppel meer aan, en if i do… moet ik altijd aan jou denken <3! Te grappig!

  Soort haat liefde relatie at the moment.

  XX

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s