De weegschaal is een schizofrene leugenaar! 

Zie hier mijn favoriete martel werktuig! 😈
harpenden
De Harpenden Skinfold Caliper

Oftewel de mooiste en beste huidplooimeter die ik op je tere huidje kan zetten.

Ik ga er gemakshalve even vanuit dat we inmiddels allemaal wel weten dat het getal op de weegschaal alleen niet genoeg informatie geeft over de stand van zaken als we het hebben over lichaamscompositie. Immers woog ik zelf ooit 65kg met een lengte van 171cm. En weeg ik inmiddels 70kg, ik ben weliswaar in lengte niet meer gegroeid, maar in spiermassa wel. En al ben ik in de breedte ook niet gegroeid, qua omvang ben ik ten opzichte van die 60kg juist weer cm’s kwijt. Nee niet liegen, want de omvang van m’n heupen/billen is door het plafond gegaan. Maar daar hoor ik nooit iemand over klagen. Behalve m’n spijkerbroeken die weg liggen te rotten achterin m’n kledingkast.

Anyway, wat ik wil zeggen….

De weegschaal kan je onwijs bedriegen. Ga niet eindeloos na elk toiletbezoek op de weegschaal staan (I’ve been there…) je doet jezelf er geen plezier mee en je weegschaal wordt het ook een beetje zat, zo liet hij me laatst weten. Mocht ik niet verder vertellen, maar goed, vond dat je het moest weten. Ik heb namelijk meer met jou dan met die weegschaal. Echt, ik mag hem niet hoor. Hij heeft 10 gezichten en zegt elke dag iets anders…

Waar ik met dit verhaal heen wil is dat je me nu vraagt:

“Maar hoezo dan, mevrouw Perfuel?”
Hè, luister, ik heb het antwoord voor je!

Door een verschuiving tussen vet-massa en spiermassa. Zo komen beginnende sporters, of sporters die een tijd niks hebben gedaan, in eerste fases van krachttraining vaak in gewicht aan. Deze toename in gewicht bestaat veelal uit spiermassa. Met meer spiermassa verbrand je lichaam zelfs slapend al meer! Je verhouding vetvrije massa (hier valt je spiermassa onder) t.o.v. je vetmassa verandert dus. Dit is met de weegschaal alleen niet duidelijk aantoonbaar. Daarnaast kan het ook nog eens zijn dat je om tal van redenen een beetje vocht vasthoudt. En ook vocht is géén vet.

WIST JE DAT: Als je veel sport, sportdagen ten opzichte van rustdagen, en spier ten opzichte van vet, over een tijdspanne van slechts 12 uur al tot 2 kilo verschil kunnen maken op de weegschaal? Je bent echt niet ineens 2 kilo vet of spier aangekomen, trust me. En ook niet afgevallen. Nope.

Maar …… *insert tromgeroffel* …… met een goede huidplooimeter én iemand die goed geleerd heeft voor het uitvoeren en uitwerken van een huidplooi-meting kun je een hele accurate meting doen die veel meer inzicht geeft in hoe je ervoor staat dan met een gewicht alleen.

Waar je kleding, oud versus nieuwe foto’s en de reacties van vrienden al een véél eerlijker beeld geven van je progressie dan de weegschaal. Is een complete analyse van lichaamscompositie het meest accuraat.

Wil je weten waar je staat?

En dan dus niet op de weegschaal, die staat meestal in de badkamer… Maar hoe het met je lijfje gesteld is? Of wil je een nul-meting doen? Kan hoor, we meten dan niet alleen je gewicht maar ook de omtrek op 6 verschillende plaatsen en verschillende huidplooien op méér dan 7 plaatsen! Je krijgt dan een uitgebreide uitwerking van dit alles om zo goed te kunnen zien waar je staat, waar je heen gaat en waar je vandaan komt. Indien gewenst kunnen we middels het remedial health plan verder kijken naar eventuele knelpunten en uitgebreid advies geven onder andere op gebied van voeding, supplementen en rust versus training.

Veel motiverender dan die onbetrouwbare mafklapper genaamd, “de Weegschaal”.

Vragen staat vrij! Ik beantwoord jullie vragen met liefde. Wil je een meting laten doen? Mail dan gerust naar info@perfuel.me Tot snel!

 


Een reactie op “De weegschaal is een schizofrene leugenaar! 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s