Ik ben in shape omdat:

Sinds kort mag ik u medendelen dat ik ambassadrice ben van Women’s health. Gatverdamme wat ben ik hier trots op. Samen met een stel andere gebekte dames vormen wij ‘the Women’s Health Squad’. En meteen werd ik uitgedaagd door WH om na te denken over een onderwerp wat momenteel heel erg speelt, maar waar eigenlijk nooit teveel over gezegd kan zijn. Bodyshaming. En in het kader van bodyshaming heeft WH de campagne #inshapemyshape in het leven geroepen. Want wanneer ben je in shape? En waarom doen we alsof er bij het in shape zijn eigenlijk maar een select uiterlijk vertoon hoort?

Fit en in shape zijn is een outfit die iedereen kan en MAG dragen. Maar welke bij iedereen anders zal staan. In shape zijn is dynamisch, relatief en uiterst persoonlijk. Heeft alles met interpretatie te maken en kan daarbij ook nog eens sportspecifiek worden ingevuld. Niet bepaald een “one size fits all”.

Ik ben in shape als ik me beter voel -nee niet beter dan gisteren- maar gemiddeld genomen beter voel dan.. laten we zeggen vorig jaar. Wat betekent dat ik me al jaren “in shape voel”, want al jaren lang voel ik me fitter, sterker en gezonder dan vorig jaar, en vorig jaar voelde ik me fitter dan 2 jaar geleden. En 2 jaar geleden voelde ik me fitter dan het jaar daarvoor.

Opgeblazen na een periode van bulken, maar mega sterk zijn op een powerlift-wedstrijd, is ook een shape. Een hele toffe shape zelfs.
Hoewel ik veel verschillende vormen en maten heb gekend. Weliswaar niet heeeeeel erg uiteenlopend maar toch echt duidelijk verschillend. Is er maar een korte periode in mijn leven geweest dat ik me niet #inshape voelde. Deze periode ging gepaard, of kwam voort, uit een periode dat ik mentaal echt niet op een lijn zat met mezelf. Ik vond mezelf constant te moe en te zielig om OOK nog eens te gaan sporten, of überhaupt te bewegen en gezond te eten.

Veel mensen die zelf nog met zo’n gevoel rondlopen denken dat ze zich eerst mentaal beter zullen moeten voelen, voor ze lichamelijk aan de slag kunnen/zullen gaan. Vaak is dit andersom. Begin gewoon. De intrinsieke motivatie en de echte progressie komt zodra je de positieve gevolgen gaat zien die verder rijke dan het verliezen van een kilo of het hebben van 5 selfies van je laatste gymsessie.
Fit zijn komt voor in zoveel verschillende vormen, soorten en maten. Ik ben fitter en meer in shape dan ooit, alhoewel, ik ben tussendoor en kortstondig weleens fitter geweest, maar zoals ik al zei: Ik ben afgelopen jaar gemiddeld fitter geweest dan dat ik gemiddeld genomen het jaar ervoor was. En ook vorig jaar was ik gemiddeld over het hele jaar fitter dan het jaar daarvoor.

Echter nog steeds ben ik bijvoorbeeld niet marathon-fit, of dam-tot-dam-loop-fit. En ook ben ik niet bikini-fitness-wedstrijd-fit, of 10%-lichaamsvet-plus-sixpack-fit. Omdat ik zoveel train en daarbij nota-bene (orthomoleculair-)voedingsdeskundige ben, verwacht men eigenlijk ook direct dat ik ook het hele jaar door met een sixpack rondloop. Ik benijd vrouwen met een six-pack, ik heb hem ook weleens gehad, al was dit altijd maar van korte duur (lees: op maandag ochtend, met het juiste licht, net naar de wc geweest, na een weekend lang dansen en met 5 verschillende instagram-filtertjes)

Daarbij heb ik cliënten die ik naar een six-pack toe help die sixpack rocken alsof het niks is (kennen jullie @fitbyvictoire? Just sayin, sixpack alles) 
Ik weet dus dondersgoed hoe je in die bepaalde shape komt. Heb ik dat er altijd voor over? Nee, want: balans en leven. En nog even over de verdomde six-pack, enig idee hoeveel mannen en vrouwen hier helemaal NIET naar streven. Dus betekent dat dan dat ze er niet naar streven om fit te zijn?

Dus als ik en met mij zovelen niet het hele jaar door, of misschien wel nooit, een six-pack rocken, zijn we dan niet fit? Of niet in shape? Man man man, heb je de shape van mijn biceps wel eens gezien? Of de shape en de lijn in de progressie van mijn crossfittende collega’s en pupillen? Of shape van de stijgende lijn van alle sportende vrouwen in ons land? En hoeveel fitter en gezonder die zich met de dag gaan voelen? Heb je die shape weleens gezien? Als een freggin’ raket. Door het freggin’ plafond.

Ik heb het nu al 3 alinea’s over een sixpack. Blijkbaar zit die mij stiekem dus best wel hoog. Daar wil ik meteen de brug slaan met met #bodyshaming. De enige echte bodyshamer die ik ooit gekend heb ben ik namelijk zelf. Omdat ik vond dat ik minstens een six-pack moest hebben om mezelf fit te kunnen noemen. Of een goede personal-trainer, of een echte crossfitter, of he; voedingsdeskundige.

Want wie gaat er nou naar een kapster van wie haar haar niet OP EN TOP on fleek, on point on errrrything zit? Bullshit! Ook haar haar zit niet altijd perfect. Want misschien wilde ze wat langer uitslapen vanochtend. Of wil ze het niet elke dag 2 uur föhnen. Of heeft ze gewoon een andere smaak dan ik heb. Dat betekend allemaal nog niet dat ze misschien wel HEEL erg goed kan knippen en verven. (Ik ben de vrouw van de metaforen, mocht je het nog niet helemaal gemerkt hebben)

Mijn spierballen die ik maar al te graag even flex, voor de foto of stiekem in de reflectie van een etalage, die vind ik zelf niet perse mooi. Ik had ook wel eens hele slanke armen willen hebben. En doe dan ook maar meteen een wespentaille. Maar ze staan tegelijkertijd voor heel veel positiviteit. En een prachtige wending die mijn leven gemaakt heeft met als resultaat allemaal deuren die zijn geopend. Waar een heleboel meer zelfvertrouwen en wilskracht is ontwikkeld. En waardoor ik het gevoel heb dat ik met een beetje meer of minder moeite alles aan kan en me overal toe kan zetten. Ze staan voor een hoop bloed zweet en tranen. Mijn spierballen zijn letterlijk de belichaming van dit alles en nog zoveel meer.

Want, je bent pas IN shape als je jouw shape accepteert. En dan kun je vanuit die shape lekker verder gaan bouwen. 
One needs to accept the bricks to build with in order to build an empire. Als je je bouwsteentjes niet accepteert, of niet wilt werken met datgene wat je hebt, kun je niet verwachten dat je iets moois kunt gaan bouwen.

Is het je weleens opgevallen dat we bijna alleen maar selfies maken, of shape-checks doen als we ons goed voelen over hoe we er op dat moment uit zien? Dus welke shape check je dan? Denk daar eens over na, en laat me in de reacties hieronder aub weten waarom je denkt dat dat zo is.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s