Consistent worden, zijn en blijven

Als het goed is volg je mij vanwege je affiniteit met sport, training en/of lifestyle. Of omdat je verliefd op me bent. Kan natuurlijk ook. Maar je zult inmiddels dan ook wel hebben begrepen dat “consistency” de belangrijkste speler in dit spel is. Met daarbij “hard werk” en “geduld” direct aan zijn trotse zijde.

Het is dan wel niet het meest sexy advies. Ook niet het makkelijkste, beste of snelste. Want dat bestaat eenmaal niet in dit vak. Evenals quick-fixes niet bestaan. Maar het is wat het is. Je kan geen resultaat verwachten als je jezelf de ene week als een malle door de gym jaagt, super mega sexy healthy eet, om vervolgens weer 2 weken te vervallen in oude gewoontes. Het klinkt wellicht heel simpel en logisch als ik het je zo uitlegt. Wat je doel ook is, sterker worden, meer massa, minder vet, algeheel fitter worden. Dit bereiken is een resultaat van het afvinken en herhalen van bepaalde taken. Keer op keer.

Je kunt niet verwachten na 1 week trainen een marathon te lopen, 5kg te zijn afgevallen, 15kg meer te deadliften of muscle-ups te kunnen.

EHB consistent worden en blijven

Dit betekent echter NIET dat je perfect moet zijn. Dat alles altijd 100% volgens doelstelling en plan moet verlopen. Maar dat het merendeel, het grotere merendeel, van je acties ongelijnd moet zijn met je plan en doelstelling. En dat dit voor langere tijd herhaald moet worden. Eén salade geeft je geen six-pack, evenals je van één hamburger niet dik wordt.

Ze zeggen wel eens iets als: fall down seven times, stand up eight. Je gaat fouten maken. Het verschil wordt gemaakt daar waar je opstaat en doorpakt, in plaats van jezelf te laten ontmoedigen, klagen, of het probleem bij een ander te zoeken.

Als je één slechte keuze, één gemiste training of voor mijn part één hele slechte week laat omslaan in dagen, weken en maanden van onbewuste, minder goede keuzes, dan kun je verwachten dat je of geen progressie maakt of het zelfs achteruit gaat. Maar maak je het merendeel van de tijd de bewuste keuzes die bij jouw doel passen, ga je er linksom of rechtsom, snel of langzaam, uiteindelijk echt komen.

Dus hier een paar handvatten en tips die je kunt implementeren om consistentie zelf überhaupt wat makkelijker te maken. Om te beginnen met het allerbelangrijkste: de trainingen die je doet en de manier waarop je eet moet je op een of andere manier plezier en voldoening geven. Het kan zijn dat je daar een beetje in moet groeien en de manier die je kiest meer gaat waarderen. Want als de aanpak die je hebt gekozen je bij voorbaat al ellendig maakt, ga je het niet lang volhouden.

En het lang en vaak kunnen herhalen tot het gewoonte wordt, is een van de belangrijkste sleutels naar consistentie. Tegelijkertijd komt een groot deel van succes voort uit je mindset en hoe je jouw doel en aanpak mentaal benadert.

Fuck Perfect

Begin klein. Ga niet in overdrive en pak alle fronten FULL throttle tegelijkertijd aan. Hiermee sla je jezelf uit het veld, ontmoedig je jezelf en kom je er constant alleen maar achter wat niet gaat Of wat je niet kan. Met sport benader je het beter ook andersom. Je wilt opzoek naar wat je wel kan en hierop verder bouwen. Begin dus klein! En plan vooruit. As je weet welke nieuwe stappen je over een week of twee gaat implementeren weet je welke opties je over hebt en waar je kunt aansturen.

Besef dat motivatie een valsspeler is waar je niet altijd van op aan kunt. Ga opzoek naar meerdere, grote, kleine, intrinsieke maar ook extrinsieke motivatie en doelen.

Jezelf zo nu en dan (niet altijd! Want dan heb je dus niet iets gekozen waar je voldoening uit haalt) toch een schop onder de kont geven en gewoon gaan, zal je trots maken en wel weer een beetje extra motieven.

And again. Ik ga dit nog heel vaak herhalen. Laat “perfect” niet de vijand zijn van “beter” of “goed genoeg”. Dus focus niet op perfect. Als je het over een langere periode “beter” doet dan maak je progressie. Meer dan wanneer je slechts voor 2 weken perfect te werk gaat. Vergeef jezelf als je uit de bocht vliegt. Maar sta gewoon weer op, ja! You got this!

DISCLAIMER: Als je inderdaad verliefd op me bent is bovenstaande aanpak wellicht dan wel je beste kans van slagen. Maar er bestaat een gedegen kans dat het niet werkt.


Een reactie op “Consistent worden, zijn en blijven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s