De laatste 5 kilo afvallen, waarom is dit zo moeilijk?

Afvallen an sich is al lastig. De laatste paar, vaak zo’n 5 kilo, kunnen een dikke vette pain in yo ass zijn. Die laatste krengen op de weegschaal hebben vaak buiten proportie veel aandacht, motivatie en discipline nodig. Dus voordat je jezelf helemaal ingraaft en je volledig focust op die laatste paar kilo’s, en je jezelf hier na maanden terugvind zonder dat je die laatste kilo’s daadwerkelijk kwijt bent… Vraag jezelf even af hoeveel beter je je gaat voelen minus die paar kilogrammen. Grote kans dat de moeite niet echt helemaal waard is. Wees eerlijk naar jezelf en stel jezelf de bovenstaande vragen.

 

Wat gaat dit verschil je opleveren?

Mentaal en fysiek? Er is hier geen goed of fout antwoord. Maar stel jezelf wel de vraag. Ben je crossfitter en wil je graag beter worden in je gymnastics; hella yella dat het dan lekker kan zijn om 5 kilo minder hard tot de aarde te worden aangetrokken. Mind me, mijn natuurkunde is niet meer helemaal in check, maar zoiets was het met massa en zwaartekracht. Anyways, er kunnen tal van redenen zijn waarom jij dit wil. Spreek deze reden duidelijk uit naar jezelf, dus wat levert het je precies op? En ga vervolgens kijken naar wat je er dan echt voor moet doen. Dit moet tegen elkaar opwegen.

 

Dus wat is er nu precies nodig?

En wat ben je bereid om daadwerkelijk te doen en te laten voor dat doel? Uit eten met vrienden? Nog vaker trainen? Meer en beter slapen (of dus minder uitgaan?) Het is goed mogelijk dit met gepaste gematigdheid te doen. Sterker nog, dit heeft de voorkeur. Het zal zo langer duren maar is tegelijkertijd ook duurzaam en beter vol te houden op lagertermijn. Dit geldt ook voor het vasthouden van het behaalde resultaat. Gematigdheid is goed. En uitzonderingen daargelaten, maar over het algemeen is het super lean zijn veel meer werk om te onderhouden, dan net iets minder lean. Je zult heel strikt moeten zijn voor jezelf om daar te komen en te blijven. Hoe voel je je hierover? Hoe goed past dit in jouw leven en levensstijl? En bij jouw sociale omgeving? Hoe is jouw relatie met voeding? Kun je hierin doorslaan? Dan is dit sowieso iets waar je HEEL goed over na zal moeten denken.

 

Spiermassa?

Zou het aanzetten van wat spiermassa je het lijf en aanzicht kunnen geven wat jij graag zou zijn? Zou dit je evengoed kunnen helpen in je sport en/of doelstellingen? Dit is een mooie en goede optie als je al enigsinds lean bent maar nog niet heel veel focus hebt gelegd op krachttraining als prioriteit en met een progressieve overload. Zou dit een mooie manier voor jou kunnen zijn om een atletischer lijf te krijgen? Als je “getoned” wil zijn (ik hoor niets vaker dan deze als een van de wensen tijdnes intake-consults) onthoud dan dat: VETVERBRANDING + SPIERGROEI = TONED En zonder spiergroei dus geen toning.

Als je dit allemaal goed overwogen hebt en je echt bereid en klaar bent om dit aan te gaan. Dan zijn deze punten belangrijk om je aan te houden:

  • Je voeding, en vooral je calorieën moeten on freggin’ point zijn. Er is hier nu niet veel “wiggle”-ruimte meer. Ga dus werken met een planning, wat eet je wanneer? Schrijf dit van te voren uit zodat je weet of je goed zit. En bereid dit indien mogelijk en gewenst ook van te voren al. Lekker mealpreppen. Kan een hoop stress besparen.
  • Krachttraining blijft prioriteit. Je wil geen spiermassa verliezen. Dus ga niet cray cray op de treadmill. Maar:
  • Het toevoegen van cardio, bijvoorbeeld wandelen/fietsen/LISS, kunnen je verbruik/output vergroten. Hiermee kun je een deficit creëren tussen wat je eet en wat je verbrand. Don’t over do it. Slechts inzetten als tool, niet als middel.
  • Heb geduld. Stap zo nu en dan even af van je “dieet”. Ik hou niet van dit woord maar hier zal dat toch meer aan de orde zijn. En met een tijdelijke break bedoel ik even terug naar “onderhoud”. Een aantal calorieën op waar je niet zou afvallen maar ook niet zou aankomen. Ik bedoel dus niet een week lang een overschot van 500 kcal per dag (of meer, we’ve all been there…)
  • Bovenstaande break van je dieet is zowel mentaal als fysiek goed. Maar ga dus niet all-out.
  • Denk erover na om een coach of expert om hulp te vragen. Er kunnen tal van redenen zijn waarom je stagneert. En hoewel er vele wegen naar Rome leiden, kent een coach de wegen naar Rome op zijn duimpje, en kan jou dus goed sturen en op een van die routes houden. Alwaar je zelf misschien tijdens je tripje naar Shredd-town al 6x van route verandert was.

Hoop dat je hier iets aan hebt. Liefs, Las


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s